Алпина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Германия Алпина
Индустрияавтомобилна промишленост
Основаване1 януари 1965 (Автомобили)
СедалищеБухлое, Германия
Служители185 (2008)
ПродуктиАвтомобили
Уебсайтalpina-automobiles.com
[[:commons:Category:BMW Alpina|Германия Алпина]] в Общомедия

Алпина Буркард Бовензипен ООД (на немски: Alpina Burkard Bovensiepen GmbH) е автомобилен производител от Бухлое, провинция Бавария, Германия.

Продава тунинговани автомобили, базирани на моделите на „БМВ“, но с модифицирани двигател, шаси, спирачки, интериор и др. Като самостоятелен производител Алпина съществува от 1983 г. В днешни дни монтажът се извършва в заводите на БМВ, където Алпина изпраща частите си. Алпина също така има и забележителни успехи в моторните спортове, особено през 60-те и 70-те години на 20 век.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1961 г. Буркард Бовензипен започва разработката на двукамерен карбуратор на Вебер за новото БМВ 1500. През 1964 г. двигателите с този двукамерен карбуратор срещат голямо одобрение не само в пресата, но и от страна на БМВ. Компанията Алпина е основана на 1 януари 1965 г. в Кайфбойрен, провинция Бавария под името Командитно дружество Буркард Бовензипен (Burkard Bovensiepen KG) от Буркард Бовензипен, който е неин главен изпълнителен директор (синовете му Андреас и Флориан също са в управата). Името Алпина е заимствано от едноименната фирма за производство на офис техника (особено популярни са пишещите машини) на бащата на Буркард – Рудолф, която престава да съществува в края на 60-те години, когато прави опит да се прехвърли в текстилната индустрия.

БМВ 3.0 CSL Алпина

В началото в Алпина работят осем души, които се занимават с карбуратори и други части от двигателя. През 1970 г. персоналът вече е набъбвал до 70 души, а големият интерес към продуктите ѝ принуждават фирмата да напусне сградата, част от фабриката на Рудолф Бовензипен и да се премести в по-голям комплекс в Бухлое. Колите на БМВ с части на Алпина запазват пълната си гаранция. През 1971 г. Алпина убеждава БМВ, че е необходима ултралека версия на модела БНМ 3.0 CS, за да може марката да остане конкурентоспособна в шампионатите за туристически автомобили. В кооперация с БМВ и БМВ М (дъщерната фирма на концерна, която произвежда по-мощни модели) е създадено купето БМВ 3.0 CSL, което заради правилото за хомологация има и шосейна версия. То не е по-мощно в сравнение с CS, но е доста по-леко и със своите 1165 кг ускорява от 0 до 100 км/ч за 7,4 секунди. През 1973 г. автомобилната индустрия е разтърсена от петролната криза, но за разлика от някои свои конкеринти Алпина не понася тежки загуби и не ѝ се налага да уволнява свои служители заради бързата ѝ и гъвкава реакция на променените пазарни условия. Двигателите ѝ са мощни, но изключително пестеливи – разходът на гориво не е значително по-висок от този на нормалните БМВ-та. Затова клиентите остават лоялни към компанията и през 1973 г. (с 85 служители) тя се превръща в най-голямата европейска тунинг фирма, изпреварвайки Абарт (Италия). Модифицират се извършват както в завода на Алпина, така и в тези на БМВ, също така е възможно частите да бъдат закупени отделно. В края на 70-те години са открити представителства в Швейцария, Великобритания и Япония.

През 1978 г. Алпина представя 3 напълно собствени разработки – БМВ Алпина В6 2.8 (на базата на БМВ 3-та серия) и БМВ Алпина В7 Турбо и В7 Турбо Купе (на базата на БМВ 5-а серия и 6-а серия). Последните два модела са най-мощните в класовете си. Всички двигатели на Алпина са с напълно електронно запалване, което е новост в автомобилостроенето.[1] През 1981 г. списание Ауто, Мотор унд Шпорт и Шел организират състезание за изминаване на най-много километри с възможно най-нисък разход на гориво. БМВ 318i Алпина с модифицирана предница печели в класа си с впечатляващо ниския разход 2,672 л на 100 км.[1] През 1983 г. Алпина е официално регистриран като производител на автомобили в Немската федерална агенция за регистриране на МПС във Фленсбург. Тласъкът към стъпката на преминаване от тунинговач към производител се дължи на разработената от Алпина система за механично впръскване на гориво с една дроселна клапа на цилиндър. През 1985 г. фирмата представя поредното нововъведение в света на автомобилите – всичките двигатели започват да се произвеждат с катализатор с метален носещ материал, докато при всички други производители този материал е керамичен, при някои от тях металният носещ материал влиза в употреба години по-късно. След като на пазара се появява БМВ Алпина В10 Битурбо (на базата на БМВ Е34), Пол Фрер, бивш пилот от Формула 1 и европейски редактор за американското списание Road & Track, заявява: „Това е колата. Мисля, че това е най-добрата кола с четири врати в света.“[2]

БМВ Алпина В12 5.0

Междувременно Алпина се разраства. Там вече работят 120 души и през 1990 г. към базата на фирмата е построена нова сграда, където се помещават администрацията и монтажът. Алпина отново е с едни гърди напред в технологиите представяйки още нововъведения в автомобилостроенето в началото на 90-те години. През 1992 г. става първият производител в света, който в модела БМВ Алпина В12 5.7 монтира механична скоростна кутия с електронен съединител, заместващ педала на съединителя (Alpina Shift-Tronic). Година по-късно Алпина представя Alpina Switch-Tronic – автоматична скоростна кутия, при която скоростите могат да се превключват от шофьора посредством бутони на кормилото, досущ като във Формула 1. През 1995 г. идва ред и на съвместната разработка с БМВ и Emitec – Superkat, електрически затоплян катализатор с метален носещ материал, монтиран серийно за първи път в БМВ Алпина В12 5.7. Колите, снабдени с тази технология за пречистване на вредните газове, още по това време са с 80% по-чисти от предвидените от закона норми за следващата година.

През 1999 г. на изложението в Женева за е показан първият дизелов автомобил на Алпина – БМВ Алпина D10 Битурбо. През 2002 г. стъпва официално и на американския пазар с модела БМВ Алпина Роудстър V8 – кабриолет, базиран на БМВ Z8 и произведен в ограничена серия от 555 екземпляра. През 2008 г. започва най-голямото разрастване на фирмата със строежа на нов център за разработки и изпитания.

Автомобилни спортове[редактиране | редактиране на кода]

Хелмут Коиниг на Нюрбургринг (1974)

През 1968 г. Алпина започва участието си в състезания за туристически автомобили. Това е началото на една успешна история. Сред пилотите на отбора се открояват имена като Джаки Икс, Ники Лауда, Дерек Бел, Харалд Ертл и Ханс-Йоахим Щук. 1970 г. е много успешна за Алпина – печели са Европейския шампионат за туристически автомобили при конструкторите, 24-те часа на Спа, както и германските шампионати на писта, по планинско изкачване и рали. През 1973 г. в Европейския шампионат за туристически автомобили са спечелени титлите при конструкторите и пилотите (Тойн Хеземанс от Холандия), а Ники Лауда и Ханс-Петер Йойстен печелят 24-те часа на Нюрбургринг. През 1975 г. Дитер Квестер печели Европейския шампионат за туристически автомобили след люта битка с пилотите на считаните за по-добри коли на Ягуар. След този успешен сезон Алпина се оттегля от състезания за десетина години, за да насочи пълното си внимание към разработването на шосейни автомобили.

Ханс-Петер Йойстен (вляво) на Нюрбургринг (1973)

През 1987 г. Алпина се завръща в този вид състезания, този път в Немския шампионат ДТМ. Фирмените пилоти (сред които е и Андреас, един от синовете на Бовензипен, както и Кристиан Данер) записват добри резултати в клас А. Алпина е първият отбор, който монтира катализатор с метален слой на състезателните си автомобили, по-късно той става задължителен за всички участници в шампионата. Година по-късно фирмата се оттегля отново от автомобилния спорт заради малкия ѝ капацитет на производство и решението да се отдаде напълно на производството на автомобили за улицата.

От 2009 г. Алпина участва с модела B6 GT3 (базиран на БМВ 6-а серия, с 4.4-литров V8 двигател със суперчарджър, 530 к.с., въртящ момент от 725 Нм, макс. скорост 285 км/ч, ускорение 0 – 100 км/ч за 3,9 секунди) в европейския шампионат FIA GT3 и немския ADAC GT Masters.[3]

Модели[редактиране | редактиране на кода]

БМВ Алпина В7 (2007)
БМВ Алпина D3
Настоящи модели
  • БМВ Алпина В3 Битурбо (бензинови седан, купе и кабриолет на базата на петата генерация БМВ 3-та серия)
  • БМВ Алпина D3 Битурбо (дизелово купе на базата на петата генерация БМВ 3-та серия)
  • БМВ Алпина В5 S (седан и комби на базата на петата генерация БМВ 5-а серия)
  • БМВ Алпина В6 S (купе и кабриолет на базата на втората генерация БМВ 6-а серия)
  • БМВ Алпина В7 (седан на базата на четвъртата генерация БМВ 7-а серия)
Предишни модели
  • БМВ Алпина В3 (бензинови седан и комби на базата на третата генерация БМВ 3-та серия)
  • БМВ Алпина D3 (дизелови седан и комби на базата на петата генерация БМВ 3-та серия)
  • БМВ Алпина В7 (седан на базата на първата и втората генерация БМВ 5-а серия и първата генерация БМВ 6-а серия)
  • БМВ Алпина В8 4.6 (седан, купе, туринг и кабрио, базирани на третата генерация на трета серия-е36, снабдена с 4.6л V8 мотор с 333кс, произведена в 235 екземпляра)
  • БМВ Алпина В9 (седан на базата на втората генерация БМВ 5-а серия)
  • БМВ Алпина В10 (бензинови седан и комби на базата на третата и четвъртата генерация БМВ 5-а серия)
  • БМВ Алпина D10 (дизелови седан и комби на базата на четвъртата генерация БМВ 5-а серия)
  • БМВ Алпина В11 (седан на базата на втората генерация БМВ 7-а серия)
  • БМВ Алпина В12 (купе и седан на базата на БМВ 8-а серия и на втората генерация на БМВ 7-а серия)
  • БМВ Алпина С1 (купе на базата на първата генерация БМВ 3-та)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]